MENU

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu
Posted by DENTAL FAMILY CARE in | 4:51:00 π.μ.
Κάποιες φορές η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας μόνο με τη συντηρητική θεραπεία δεν είναι εφικτή. Η καταστροφή του περιοδοντίου έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που καθιστά αδύνατη την επαναφορά υγείας στους περιοδοντικούς με αυτή την τεχνική. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται και χειρουργική θεραπεία.

Οι πιο συνηθισμένες χειρουργικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας
στο ιατρειο του
dental surgeon ΚΟΡΑΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ είναι:

 
1.Διάνοιξη κρημνού για απόξεση 
Με μία μικρή τομή, αποκολλάμε τα ούλα και απομακρύνουμε όλη την πέτρα – τρυγία που
 βρίσκεται υπο-ουλικά, στις ρίζες των δοντιών. Επίσης απομακρύνουμε και όλους τους ιστούς που έχουν μολυνθεί με μικρόβια καθαρίζοντας καλά την περιοχή. Ακολουθεί η συρραφή των ούλων.
2.Χειρουργική αφαίρεση των οστικών βλαβών με μείωση των θυλάκων 

Μετά τη διάνοιξη των ούλων απομακρύνουμε όλη την πέτρα – τρυγία που βρίσκεται υπο-ουλικά στις ρίζες των δοντιών. Επίσης απομακρύνουμε και όλους τους ιστούς που έχουν μολυνθεί με μικρόβια καθαρίζοντας καλά την περιοχή.
Τροποποιούμε το σχήμα του οστού και των μαλακών ιστών στην περιοχή για να αποτρέψουμε την επαναδημιουργία θυλάκων και ακολουθεί η συρραφή των ούλων. 

3.Διάνοιξη κρημνού για απόξεση και αναγέννηση.


Με μία μικρή τομή, αποκολλάμε τα ούλα και απομακρύνουμε όλη την πέτρα – τρυγία πουβρίσκεται κάτω αυτά, στις ρίζες των δοντιών. Επίσης απομακρύνουμε και όλους τους ιστούς που έχουν μολυνθεί με μικρόβια καθαρίζοντας καλά την περιοχή.



Τι σημαίνει περιοδοντίτιδα ;

Είναι φλεγμονώδης νόσος όλων των περιοδοντικών ιστών και χαρακτηρίζετε από καταστροφή του περιρρίζου και του φατνίου οστού .

Εμφανίζεται με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της χρονιάς ουλίτιδας = ύπαρξη οδοντικής πλακάς , η φλεγμένη , η πρόκληση αιμορραγίας και με

1.Ακρορριζικη μετατόπιση προσπεφυκοτο επιθήλιο = μετατόπιση προς την ρίζα του δοντιού όλων των ιστών που αγκαλιάζουν το δόντι

2.Φατνιολυσια = αλλοίωση της περιοχής που φιλόξενη το δόντι = αποδυνάμωση του δοντιού

3.Δημιουργια περιοδοντικών θυλάκων = γύρω από το δόντι υπάρχει χωρο απο την καταστροφή των ιστών



΄Ενα απο τα αίτια είναι

Η ουλίτιδα μπορεί να θεωρηθεί ως το πρόωρο στάδιο μιας περιοδοντίτιδας. Ο κίνδυνος στον ασθενή που πάσχει από ουλίτιδα είναι ότι αν δεν τη θεραπεύσει έγκαιρα μπορεί να προχωρήσει και να καταστρέψει το οστό και τις ίνες που στηρίζουν τα δόντια = φλεγμονή = την περιοδοντίτιδα . Μπορούμε να θεωρήσουμε την περιοδοντίτιδα ως τη φυσική συνέχεια μιας ουλίτιδας που έμεινε θεράπευτη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η φλεγμονή αυτή βλάπτει το κόκαλο και το συνδετικό ιστό που υποστηρίζει τα δόντια. Τα ούλα υποχωρούν και η ενισχυτική δομή του οστού χάνεται. Τότε τα δόντια χαλαρώνουν, αρχίζουν να κινούνται, μπορεί να μετατοπιστούν σε άλλη θέση και όταν χάσουν μεγάλο μέρος από τη στήριξή τους θα πρέπει να εξαχθούν. Η περιοδοντίτιδα θεωρείται η πιο συνηθισμένη αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες.

Η ουλίτιδα είναι μια κατάσταση που με σωστό βούρτσισμα και σωστό καθαρισμό από τον Οδοντίατρο μπορεί να επανέλθει στη φυσιολογική κατάσταση.

Η περιοδοντίτιδα δεν επανέρχεται στο φυσιολογικό γιατί τα κύτταρα του οστού που καταστρέφονται δεν ξανά δημιουργούνται από τον οργανισμό. Μπορούμε να περιορίσουμε - επιβραδύνουμε τη βλάβη στο σημείο που έχει φθάσει ώστε να μην προχωρήσει άλλο. Γι' αυτό είναι αναγκαία η προσέλευση στον Οδοντίατρο έγκυρα όταν τα συμπτώματα ειναι :

-Υποχώρηση των ούλων, κακοσμία του στόματος, πρόκληση αιμορραγίας ,χαλάρωση 1-2 δόντιων, εκροή πύου

-Η περιοδοντίτιδα είναι κατά κανόνα μία "σιωπηλή" και ύπουλη νόσος γιατι δεν υπάρχει πόνος , γεγονός το οποίο εξηγεί το οτι η νόσος ανιχνεύεται από τον Οδοντίατρο σε πολύ προχωρημένο στάδιο. 

-Μία περιοδοντική εξέταση από ένα γενικό Οδοντίατρο μία ή δύο φορές το χρόνο, μπορεί να αποκαλύψει οποιαδήποτε περιοδοντικά προβλήματα.

Οδοντίατρος

θα πάρει ένα πλήρες Ιατρικό και Οδοντιατρικό Ιστορικό, έτσι ώστε να μπορέσει να διαπιστώσει αν πάσχετε από κάποια συστηματικά νοσήματα τα οποία μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην υπάρχουσα κατάσταση. Το ιστορικό θα τον βοηθήσει επίσης να αποκαλύψει και να αξιολογήσει οποιαδήποτε περιοδοντικά προβλήματα του παρελθόντος.

Ακολούθως, θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τα ούλα σας όσον αφορά το χρώμα και τη σύστασή τους, τυχόν ύπαρξη φλεγμονών . Κατά κανόνα είναι απαραίτητο να προχωρήσει στη λήψη μιας σειράς ακτινογραφιών ώστε να διαπιστώσει την ποιότητα και ποσότητα του υπάρχοντος οστού το οποίο στηρίζει τα δόντια αλλά και την ύπαρξη τυχόν αποκαταστάσεων που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση των ούλων.

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο θα μπορέσει να μετρήσει το βάθος της ουλοδοντικής σας σχισμής, γεγονός που θα τον βοηθήσει να καθορίσει τη βαρύτητα της νόσου.

Τέλος θα ελέγξει την κινητικότητα των δοντιών σας. Όλα τα αποτελέσματα της εξέτασης θα πρέπει να τα καταγράψει προκειμένου να τα συγκρίνει με μελλοντικές εξετάσεις και να παρατηρηθεί η πρόοδος της νόσου.

Στη συνέχεια θα προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση .

  Ο Οδοντίατρος θα προχωρήσει στον καθαρισμό των δοντιών, δηλαδή την αφαίρεση της πλάκας και της τρυγίας πέτρας που έχουν συσσωρευτεί στις επιφάνειες των δοντιών. 
  •  Σε προχωρημένες βλάβες  , θα χρειαστεί  χειρουργική επέμβαση. 
Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ένα κατάλληλο πρόγραμμα στοματικής υγιεινής. Η διατήρηση των θεραπευμένων ούλων σε μία αποδεκτή κατάσταση εξαρτάται κατά κύριο λόγο από δύο παράγοντες : την καθημερινή φροντίδα από τον ασθενή εφαρμόζοντας τις συνηθισμένες απλές τεχνικές φροντίδας του στόματος και τις επανεξετάσεις από τον οδοντίατρο κάθε εξάμηνο.



Άλλα αίτια είναι

α.Γενικά νοσήματα του οργανισμού

-Σακχαρώδης διαβήτης

-Ακοκκιοκυτταραιμια

-Κυκλική ουδετερόνια

-Σύνδρομο down

β.Νοσήματα που επιδρούν στην υγεία των περιοδοντικών ιστών

-Ορμόνες γενετικές

-Διατροφή

-Νοσήματα αίματος

-Φάρμακα

-Ηλικία

-Ψυχική κατάποση stress .







Bookmark Us

Facebook Favorites